Gradele tale de libertate

Jocul GO are cele mai simple reguli și este și cel mai greu joc pentru două persoane din lume, imediat deasupra șahului. Ai piese albe și negre, pe care poți să le poziționezi oriunde pe tablă, dar dacă piesele tale au fost înconjurate de cele ale adversarului le vei pierde. Câștigă cel care a capturat cele mai multe piese și teritorii. Mai multe explicații aici.

Piesele se pun la intersecțiile liniilor de pe tablă și astfel fiecare dintre ele are câte 4 grade de libertate, ce pot fi ocupate de piesele adversarului, pentru a te captura, sau piese proprii, pentru a crește teritoriul ocupat. Piesele capturate se numesc prizonieri.

OK, și ce e cu toate astea? 🙂 Ei bine, și oamenii au câte 4 grade de libertate. Iar acestea sunt:

CINE

CE

CÂND

CUM

Ar mai fi în mod normal și unde, însă el este inclus de data aceasta în CE.

Iar asta se aplică de fiecare dată când cineva vrea ceva complex de la noi.

Iubita zice:

Iubitule, vreau să merg CU TINE, la teatru la PIESA Je taime, mon amour, SÂMBĂTĂ de la 19.00. Să te ÎMBRACI frumos, mergem cu mașina și sper să vii vesel și cu flori. (cu italic, fiindcă asta nu se rostește, dar este o așteptare)

Părintele zice:

DĂNUȚ, vreau să lași televizorul și să mergi în camera ta să îți faci TEMELE chiar ACUM, că mâine n-ai timp de dimineață. Și vreau să stai drept la birou și să scrii FRUMOS.

Statul zice:

CETĂȚEAN, vreau să îți plătești toate TAXELE, până la final de AN, completând FORMULARELE tip pe care le găsești la ghișeu.

Examenul zice:

STUDENT, ÎNVAȚĂ până în ZIUA examenului, cu CARTEA, caietul și pixul în mână.

Casa zice:

Locatar, fă CURAT și ordine în fiecare ZI, cu lavete, BURETE, mop și pune totul în sertare.

Mama zice:

DRAGUL meu, ÎNVAȚĂ bine, să termini facultatea, ACUM cât ești tânăr și străduiește-te să iei NOTE mari, că așa reușești în viață.

Și tot așa…

Ce se întâmplă în cazurile de mai sus, de cele mai multe ori:

Iubitul se simte frustrat că i-a fost făcut programul fără să fie întrebat și apare îmbrăcat CUM vrea el, fără mașină și fără flori, cu o față cam nemulțumită, Dănuț începe să AMÂNE începerea temei sau scrie foarte urât, Cetățeanul întârzie cu taxele sau înjură și iese la proteste, studentul se plictisește și învață pe ultima sută, fără să doarmă, sau nu învață destul, locatarul se simte nefericit să facă curat zilnic sau nu face și se adună mizeria, copilul se lasă de facultate sau ia note mici sau le face pe toate, dar devine nefericit.

Soluția? Lasă celuilalt măcar 1 grad de libertate. Să aleagă el ce, când sau cum. Sau ia în calcul să faci acel lucru cu altcineva, nu cu el. Dacă îl închizi între 4 piese vei avea un prizonier, nu un partener de discuție.

Copiii pot alege la CE să își facă temele, CÂND sau CUM (poate învață o poezie cu tabelul elementelor, în loc să le învețe pe dinafară).

Statul îți poate da mai multe variante prin care să plătești – fizic sau online, o poți alege pe cea care ți se potrivește mai bine. Poți fi angajat, PFA sau firmă. Poți chema pe altcineva să te ajute la curățenie sau ordine, sau face asta doar 1 dată pe lună, ca pe un sport (de echipă), sau ca pe un joc, cu premii, pe muzică, contra-cronometru.

Iubita poate merge singură sau cu o prietenă la acea piesă, sau să îl fi întrebat mai întâi dacă vrea, pe partenerul ei. Atunci când ți se comunică o cerință din aceasta, complexă, care îți închide toate cele 4 grade de libertate nu poți să te simți altfel, decât prins. Și nici celălalt nu se va simți bine – cel care comunică cerința – fiindcă va avea parte de un partener nefericit, moale, fără vlagă, sau dimpotrivă, nervos și iritabil.

Libertatea îți dă putere și chef de viață. Controlul și limitarea libertății te fac de obicei agresiv (vrei să ieși, îți aperi dreptul la fericire) sau pasiv (te complaci, renunți la dreptul la fericire).

Depresia este de multe ori legată și ea de lipsa libertății și pasivitate. Ajungi să fii depresiv fiindcă te simți prizonier: nu merg bine nici relațiile la job, nici cu familia, nici cu prietenii/ partenerul și nici tu singur nu te simți bine. Toate cele 4 grade de libertate care îți oferă sens, plăcere, împlinire, energie au fost blocate. Și atunci poți să renunți, sau să mai încerci și să începi să înveți GO.

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *