Când mergem la un interviu suntem de cele mai multe ori întrebați – ce defecte și ce calități avem? Cum răspundem la stres? Cum am reacționat în trecut la o situație dificilă? Scopul ar fi să vadă angajatorul dacă profilul nostru se potrivește job-ului pe cate îl au deschis și cât de bine ne cunoaștem și auto-controla. Cei mai mulți dintre noi suntem tentați, însă, ca răspuns, să ne punem în lumină calitățile și să nu ne recunoaștem defectele: sunt prea perfecționist și vreau să iasă totul bine, muncesc uneori prea mult, lucrez prea repede și pierd noțiunea timpului…
Și reciproca este la fel de valabilă – ni se spune că programul va fi de la 9-18, dar nu și că toată lumea stă peste program și managerul se va aștepta ca și tu să faci la fel.
Când vine vorba de relații lucrurile stau destul de asemănător ca în cazul unui job – avem și aici o perioadă de interviuri (dating), o fișă a postului (așteptările celuilalt), o perioadă de probă (cea de început, în care curge cu lapte și miere) și task-uri zilnice (curățenie în casă, cumpărături, gătit, socializare cu prieteni și familie, sexualitate, comunicare), unde putem performa mai bine sau mai puțin bine, în ochii celuilalt. Alternăm rolurile de colegi, ce lucrează la același proiect cu rolurile de manager-subordonat, atunci când preluăm conducerea asupra anumitor domenii ale vieții, cerându-i celuilalt să ne ajute la cerere. Având în vedere toate acestea, să ne cunoaștem reciproc calitățile și defectele este extrem de util și ideal ar fi să facem asta chiar de la început.
Dar… viața nu e ideală. Așa că ne angajăm la un job sau intrăm într-o relație cu o cunoaștere destul de redusă a celuilalt. Vedem la început doar calitățile, atenția noastră este îndreptată spre bucuria și plăcerea experimentării lucrurilor noi cu care intrăm în contact și latura noastră optimistă respinge orice semnale de alarmă ar apărea, cu gândul că vom trece noi peste orice, fiindcă avem iubire, pasiune, voință. Și… de multe ori nu prea stau lucrurile așa. Întâmpinăm situații cu care nu știm să ne descurcăm și în fața cărora reacționăm uneori chiar violent, ironic sau pasiv.
Cu gadgeturile pe care le cumpărăm nu prea se întâmplă asta, nu? Pentru că avem un manual de utilizare și știm la ce să ne așteptăm, știm și cum se procedăm dacă ceva nu mai funcționează la fel de bine. Oamenii sunt și ei ca niște gadgeturi, ceva mai avansate și cu o inteligență (artificială) foarte performantă. Au, la fel ca ele, o parte de hardware, o parte de software și posibilitatea de a învăța.
Am primit cadou acum ceva timp un roboțel care face curat în casă – https://www.irobot.com/for-the-home/vacuuming/roomba – are și el o parte de hardware, un soft care comunică cu o aplicație de mobil și poate învăța pattern-ul camerei tale, ca să nu se mai lovească de aceleași obstacole. Cum ar fi fost să nu vină cu un manual și nici să nu știe să ne zică tot ce poate să facă și ce nu, să nu existe o procedură în caz de urgență sau numărul unui service? Nu prea plăcut, nu-i așa? Și totuși, asta ni se întâmplă în relații tot timpul. Trebuie să ghicim și să învățăm din greșeli. Nimeni nu vine cu o descriere completă și metode de gestionare a defectelor. Cel puțin momentan.
Dar cum ar fi să ne compunem chiar acum un manual propriu de utilizare, pe care să îl împărtășim și să îl updatăm periodic, pe măsură ce aflăm noi lucruri despre noi sau pe măsură ce intervin schimbări?
Ar fi cam așa:
Felicitări! Ai achiziționat ultimul model G.I.A 1897tzyyC. Modelul dispune de o carcasă în stare bună de funcționare, cu capacitate de regenerare o dată la 7 ani și garanție 50 de ani.
Hardware:
* brunetă, vopsită blond
* piele albă
* fizionomie ușor asiatică
* înălțime: 170 cm, greutate: 65 kg
* mărime haine: M
* mărime pantofi: 38
…
Software:
Acest model a fost dotat cu următoarele funcționalități:
* îi place să gătească
* îi place să facă ordine
* îi place să scrie
* este sociabilă, creativă, interesată de artă și sport
* îi place să danseze, să citească, să se uite la filme
* poate lucra în calitate de: consilier, trainer, social media manager
…
Bug-uri:
* nu îi place să facă curățenie
* nu îi place să urmeze reguli
* se grăbește, caută calea ușoară de rezolvare a lucrurilor
* nu îi place să facă managementul finanțelor
* are tendința să dea sfaturi în loc să asculte doar
* se enervează când: cineva vrea să limiteze libertatea altcuiva, …
…
Add-ons:
Vine la pachet cu:
Prieteni: …
Familie: …
Accesorii: …
Încărcare:
Se încarcă atunci când face activități noi, se joacă, iese la evenimente, stă în preajma oamenilor, …
Alte specificații:
* Data fabricației: 25.04.1987
* Zodia: Taur, cu ascendent în Leu
* Arhetipuri dominante: Artemis, Afrodita, Iris
* Eneagramă: Entuziast, Romantic
* Myer-Briggs: ENFP
* Big Five: Deschidere mare, Conștiinciozitate mică, Extraversie mare, Agreabilitate medie, Nevrotism mediu
* California Psychological Inventory: Gamma personality
Pentru informații și sesizări vorbiți chiar cu ea, pe un ton cât se poate de calm și deschis. Dacă nu răspunde conform așteptărilor îi puteți recomanda o vizită în service la cel mai apropiat terapeut sau consilier pentru dezvoltare personală.
Știind toate cele de mai sus ar fi mult mai puțin probabil ca cineva să mai ia personal acțiunile noastre și mult mai ușor să zică: ah, așa e ea, nu îi place să urmeze reguli, nu are ceva cu mine. Hai să vedem cum reușim să urmăm totuși câteva reguli, să găsim o metodă să le facem plăcute.
Îl puteți face și voi pe al vostru într-un Powerpoint sau folosind un template de aici 🙂