Responsabilitatea pentru tine

Una dintre trăsăturile de personalitate din chestionarul Big Five este conștiinciozitatea, și ea este și cea care poate determina cel mai mult succesul unei persoane de-a lungul vieții, dacă are un procentaj crescut.

People who test high in conscientiousness get better grades in school and college, commit fewer crimes, and stay married longer. They live longer, too. And not just because they smoke and drink less. They have fewer strokes, lower blood pressure, and a lower incidence of Alzheimer’s disease.

There’s a staggering amount of research linking conscientiousness with success. A National Institute of Mental Health study found that conscientious men earn higher salaries. The National Institute on Aging also found that conscientiousness is linked to income and job satisfaction. (more)

Oamenii cu conștiinciozitatea mare sunt responsabili, planifică și se țin de planurile făcute, elimină obstacolele, distracțiile din drumul lor și reușesc ceea ce își propun. Iar dacă nu reușesc, de obicei au un plan și pentru asta, de a se ridica și a merge mai departe. Sunt metodici, bine organizați și au abilitatea de a se focaliza pe obiectivul lor.

Poți face testul BIG five aici: https://www.123test.com/personality-test/  pentru a vedea care este scorul pe care îl obții pentru această trăsătură de personalitate.

Dacă ai obținut un scor mediu, sau puțin peste mediu – este excelent.

Dacă el este prea mare, sau prea mic, ai putea avea nevoie de o mică ajustare, pentru a te echilibra. Un scor mare (peste 75%) poate deveni la fel de contra-productiv ca un scor mic (sub 35%). Contează și ceilalți factori, dar prea multă conștiinciozitate te poate duce în burn-out foarte ușor, fiindcă muncești prea mult și nu te poți relaxa, te poate îndepărta de familie și prieteni, devenind rigid în relații sau absent, poți dezvolta boli psihosomatice sau tulburare obsesiv-compulsivă. Un scor prea mic, în mod similar, poate să te ducă în pragul falimentului, poți avea probleme cu legea, cu drogurile, suferi pe partea financiară și relațională fiindcă ceilalți simt că nu se pot baza pe tine, ești un etern adolescent. Prin urmare, ce ar fi de făcut? Hai să le luăm pe rând:

Prea multă responsabilitate

Când ești foarte conștiincios și responsabil ești așa de obicei doar vis-a-vis de muncă, chiar dacă ea este la serviciu sau acasă, când faci curățenie, când planifici o vacanță sau faci un program pentru copilul tău. Vrei să îți iasă lucrurile cât mai bine, cât mai perfect, să devii cât mai bun în ceea ce faci, eventual cel mai bun. Dar asta te ține încordat aproape continuu. Dacă ai și Agreabilitate sau Deschidere mari, atunci vei avea tendința de a te aglomera cu foarte multe task-uri, fiindcă ți-e greu să refuzi, să nu superi, sau fiindcă te atrag, ți se par interesante și atunci, fiind conștiincios, vrei să le faci și bine pe fiecare și depui foarte multă energie în acest sens. Cum spuneam, familia sau sănătatea ta pot avea de suferit. Ai vrea să fii mai sănătos și să ai relații mai bune cu cei dragi?

Cum ar fi să devii responsabil și pentru tine? Să te pui și pe tine pe lista de task-uri și, cu conștiinciozitate, să faci acele lucruri care țin de relaxare? 🙂

Cum ar fi să îți adaugi în programul zilnic și:

 • meditație ghidată (cu ajutorul unui clip/ podcast)
 • respirație (cu ajutorul unei aplicații)
 • exerciții de yoga/ streching (cu ajutorul unei aplicații)
 • 2 pauze de câte 10 minute în care să nu faci absolut nimic, doar să procesezi gândurile pe care le ai, ca să faci ordine în ele și astfel să nu mai apară în momente nepotrivite
 • să scrii în jurnal înainte de somn ce-ți trece prin cap pentru a dormi mai liniștit
 • planificarea unui weekend la munte/ lună
 • planificarea unei călătorii de 5 zile o dată la 3 luni
 • mic dejun sănătos, prânz sănătos, cină ușoară, să bei apă (cu reminder în calendar)
 • plimbare pe jos prin parc în fiecare weekend
 • baie caldă cu spumă într-o seară/ săptămână
 • 2-4 ore/ săptămână, minim, să faci ceva ce îți place (să te vezi cu prieteni, să practici un sport/ hobby, să mergi la film/ teatru), de asemenea, cu reminder în calendar.

Fiindcă chiar ai o responsabilitate și pentru tine, nu doar pentru munca pe care o faci. Pe care, apropo, o poți face mult mai bine dacă tu ești bine, te simți bine, energizat.

Evident, nu e așa de ușor, fiindcă dacă era s-ar fi ajuns în mod natural la ele. Motivele pentru care cineva a ajuns sa fie prea responsabil pot fi multe, însă toate își au rădăcina în copilărie. Poate că a trebuit să preiei din responsabilitățile unui părinte, să ajuți la întreținerea familiei sau poate a trebuit să te întreții singur, prea devreme. Poate că ai avut un părinte perfecționist, care folosea iubirea ca o monedă de schimb – oferindu-ți-o doar dacă aveai rezultate remarcabile și retrăgându-ți-o dacă nu îndeplineai așteptările și standardere lui ridicate. Sau poate ai avut un părinte care era foarte conștiincios și își rezolva problemele emoționale prin a le evita, prin a munci și asta ai ajuns și tu să faci. Poate nu ai avut parte de intimitate în copilărie, de destulă iubire și fugi de asta, când ți se oferă acum, muncind. Oricum ar fi, conștiinciozitatea este o trăsătură foarte bună, o putere interioară, o tărie a caracterului pe care dacă ai dobândit-o rămâne doar să vezi în slujba cui o pui: în ce domeniu de activitate, pentru cine, pentru ce, și pentru tine! 🙂

Consilierea poate ajuta în acest proces, pentru a-ți alina sentimentul de vinovăție atunci când nu o pui doar în slujba muncii, direcționând-o și spre starea ta de bine: fizică și interioară. De asemenea, poți învăța cum să îți iei valorizarea și din interior, nu doar din exterior, să înceapă să conteze și propria apreciere, pentru ceea ce ești, nu doar pentru ceea ce faci. Poți, de asemenea, să îți liniștești și frica de intimitate, care te face să eviți relațiile profunde. Teama cea mai mare a cuiva cu prea multă conștiinciozitate este că dacă se va relaxa ar ajunge un leneș și un pierde-vară, ar trece astfel în cealaltă extremă. Dar acesta nu este un pericol, de fapt, fiindcă cineva responsabil a dezoltat în timp și un cod moral puternic, a ceea ce este bine și rău pentru el, ce îl va ghida în continuare, chiar dacă alege să se și relaxeze, pentru a-și încărca mai bine bateriile.

Prea putină responsabilitate

Când ești prea puțin conștiincios ți se pare că lucrurile merg și așa… că nu trebuie să depui prea mult efort, că dacă iese bine – bine, dacă nu – nu a fost neapărat vina ta: există și factori exteriori. Poți avea un CV cu multe job-uri, la care ai stat puțin timp, restanțe dacă ești la facultate sau un istoric relațional bazat mai degrabă pe a fi părăsit, decât pe a părăsi tu relația. Casa ta poate arăta foarte dezordonat, programul la fel.

Este posibil să nu îți poți administra prea bine banii și să te dedai cu ușurință dependențelor – de orice fel: alcool, tutun, cafea, sex, jocuri, pariuri, pornografie, droguri, etc., orice, atâta timp cât îți produc un flux de dopamină, de care ai mare nevoie. Cazi pradă rapid tentațiilor, cărora nu le poți spune NU și e posibil să te împrăștii în multe activități fără nicio legătură unele cu celelalte.

Ți-e greu să urmezi un plan, să respecți reguli să îți găsești motivația interioară de a face ceva metodic, pas cu pas, până la destinație. Traseul tău a fost mai degrabă în salturi până acum, ajungând în diverse locuri în mod spontan și probabil te-ai distrat mult pe parcurs, mai ales dacă ai și Deschiderea și Extraversia mari.

Sau, dimpotrivă, ai stat mai mult retras, în casă, într-un job care nu-ți plăcea, făcând lucrurile pe jumătate și ferindu-te de situații neprevăzute, dacă ai Nevrotismul mare (tendința de a-ți face griji). Este posibil să fi făcut și lucruri bune în viață, de care să fii mulțumit, dar acestea au fost probabil doar pe termen scurt și doar pentru altcineva, dacă ai Agreabilitatea mare. Ai vrea să ai relații durabile și să avansezi profesional mai mult?

Cum ar fi să te relaxezi făcând zilnic ceva, care să te ajute apoi să-ți și împlinești un obiectiv?

 • De exemplu, cum ar fi să ieși în fiecare zi la o plimbare, timp de 1 săptămână, apoi la o ușoară alergare de 10 minute, 15 minute, 20 de minute, 30 de minute, treptat, apoi de 40 de minute, 50 de minute, 1 oră, după 1 lună. Apoi la 2 ore, după 2 luni, la 3 ore, după 3 luni și la 4 ore, după 4 luni, după care poți participa la un maraton?
 • Poți asculta muzica preferată în căști și te poți recompensa cu ceva ce-ți place mult la fiecare sfârșit de săptămână. Îți pui reminder dimineața să te trezești la 7.30, apoi la 6.30, apoi la 5.30 și seara te vei culca la 11.30, 10.30, apoi 9.30. Mănânci puțin înainte de ieșire și puțin după, apoi îți vezi de treburile de peste zi.
 • Este o activitate excelentă de relaxare și încărcare cu endorfine, care îți va aduce o stare de bine imediat. Și apoi, la final, bineînțeles bucuria că ai reușit să participi la un maraton și ai devenit astfel mai conștiincios.
 • Totul începe cu un reminder pe telefon și un echipament cu adidași, pantaloni, tricou (tehnic) pus la cuier, ca să te schimbi imediat dimineața. Sau cu acest program.

Și aici cauzele pentru care cineva nu este destul de conștiincios pot fi multe și își au rădăcinile în copilărie. Poate că primeai laude, îmbrățișări, cadouri indiferent de rezultatele pe care le aveai la școală, părinții tăi îți spuneau că ești cel mai frumos, deștept, genial, indiferent ce făceai, sau poate că nu s-a ocupat nimeni de educația ta și ai observat doar modelul altora – care reușeau să obțină prin diverse șmecherii ce își doreau – prin furt, manipulare, intimidare.

Sau poate că nu primeai apreciere din partea nimănui dacă făceai ceva bine și nici încurajări dacă nu-ți ieșea ceva, așa că te-ai lăsat păgubaș și ai rămas cu ideea că tu nu poți, nu știi și fără dorința de a mai încerca. Ceilalți te-au lăsat baltă, într-un fel sau altul și nu ți-ai mai găsit puterea interioară de a te zbate, pentru a reuși. La ce bun, îți spui, dacă nici când reușești ceva nu observă nimeni? Sau poate ai avut un părinte foarte conștiincios, care muncea foarte mult și își ignora familia și ai asociat cu această trăsătură numai lucruri neplăcute: a fi rece, distant, lipsit de sentimente și iubire și nu vrei să devii așa niciodată.

Doar că asta s-a întâmplat în trecut. Acum ești alături de alți oameni, care de obicei observă realizările celorlalți, mai ales dacă înveți și cum să le arăți. Consilierea, și aici, te poate ajuta să îți găsești persoanele potrivite cu care să lucrezi, care să știe să te aprecieze și să începi să te apreciezi și tu prentru ceea ce reușești, să îți realizezi un plan potrivit pentru tine și să elimini distracțiile. Să îți alegi un drum și să mergi pe el până la capăt.

Ce zici, ți-ar plăcea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *