Prima evadare… din zona de confort

Mai jos sunt top 7 beneficii psihologice/ emoționale pe care le putem avea, atunci când participăm la o cursă cu bicicletele, care ne pot scoate din zona de confort și ne pot ajuta în toate celelalte domenii din viață.

De unde a pornit totul: am vrut să îmi mai depășesc niște limite și m-am înscris la o competiție pentru bicicliști, care presupunea un traseu de 55 de km, atât pe șosea, cât și offroad (mai mult offroad). București-Snagov. Prima evadare. Context: alte evenimente similare la care participasem până atunci:
* în urmă cu 3 ani Comana Bike Fest, unde am fost cu o prietenă și mai mult ne-am făcut poze. Dar a fost prin pădure, cam 20 km.
* luna asta: o alergare pe scări de 6 km, cateva alergări (10-12) de 2 km, o alergare de 10 km și o un tur ghidat cu bicicletele de 40 km în total, mai mult pe asfalt.
Am avut, prin urmare o minimă pregătire.

Încă puțin context: traseul Prima Evadare a fost extrem de complex. Am mers mai mult prin pădure și foarte mult prin noroi și nămol – cam 7 km (prin care nu puteai trece cu bicicleta, puteai doar să mergi lângă ea). Am mers și pe asfalt, pietriș, pietre, pământ, frunze, prin bălți, peste dâmburi, cale ferată, iarbă… Cam peste tot. Pentru mine cursa a durat aproximativ 7 ore, în condițiile în care primii au ajuns în 2, iar timpul maxim era de 5 și jumătate. Și asta e ok, am mers în ritmul meu. Iar acum beneficiile:

1. Devii suporterul tău numărul 1

Dacă ai ajuns la linia de Finish, cel mai probabil, mai ales dacă ești începător, ai reușit fiindcă pe drum te-ai încurajat. Poți face asta de oricâte ori ți-e greu, în viață 🙂

2. Înveți să recadrezi ce ți se întâmplă

Asta dacă nu vrei să ai parte de o experiență oribilă și doar înjurături pe traseu. O baltă poate deveni loc de joacă pentru crocodili, noroiul poți zice că e nămol de la Techirghiol și face bine, iar dacă îți sare lanțul e o ocazie numai bună să rogi pe cineva să te ajute și să vezi astfel cum se pune la loc. Mereu apar și lucruri neplăcute în viață și doar interpretarea pe care o dăm noi ne doare sau nu.

3. Faci ceva ce nu puteai face

Iar asta rămâne exemplu pentru orice altceva ce credeai că nu poți și, de fapt, poți. Discuția aia despre mărirea salariului? Să înveți Excel? Să ajungi la Roma?

4. There is no way back

Dacă te-ai îndepărtat de Start, nu prea mai are niciun rost să te întorci. Așa și în alte situații, uneori nu te poți întoarce (la relația dinainte, la jobul dinainte, la contextul în care erai) și dacă te așezi pe marginea drumului și începi să te plângi nu ajungi nicăieri. Literally. Așa că, oricât ar fi de greu, poți merge doar înainte. Important e să ai un obiectiv clar și să ceri ajutor pe parcurs, dacă chiar ai nevoie.

5. O mână se ajută pe cealaltă

La propriu. Dacă o mână a obosit, cealaltă poate susține mai mult. Doar nu e o idee bună să îi dăm totul, că va obosi ea și va trebui să tot schimbăm. Mai bine împarte greutatea cât mai egal. Dacă rămâi însă cu o gleznă scrântită (ca mine) 🙂 celălalt picior va prelua automat tot, fără discuții. Așa și în relațiile apropiate 🙂

6. Focus pe obiectiv, dar și pe natură

Știi ce frumos cântau greierii, păsările, ce frumos se vedea combinația de verde cu albastru, ce mult crescuse grâul, ce aer parfumat era în pădure? Și, în același timp, poți merge înainte, spre linia de Finish, păstrând în memorie sau telefon și câteva poze.

7. Prezent, prezent, prezent

Acesta mi se pare cel mai important beneficiu, la orice sport solicitant. Faptul că îți cere ca atenția să-ți fie în prezent. Un simplu lucru, extrem de important, dacă obișnuiești să mesteci la nesfârșit trecutul, pe toate părțile, firul în patru, sau să îți faci scenarii peste scenarii, legate de viitor. Aici, acum, e realitatea în care trăiești. Nu ești atent la ea – poți imediat să cazi. Ești atent – te ajută să înaintezi, în siguranță și cu stare de bine interioară.

Beneficiu bonus: Pauzele ajută. Când ești foarte obosit, te poți opri puțin, lua o gură de apă, mânca un baton de ceva. O întrebare frumoasă, care ajută oricând: Ce ar vrea ….insert numele tău…. mic/ mică acum? Și cel mai probabil apoi te simți mult mai energizat. De asemenea, dacă ai o problemă, întreabă. Sigur găsești pe cineva să te ajute.

Prin urmare, recomand Prima evadare, sau orice evadare… din zona ta de confort, prin sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *