M-am gândit să scriu pe scurt o formulă a cuplurilor fericite. De obicei știm ce vrem, dar nu știm cum să atingem acele lucruri. Sau știm ce avem de făcut, dar sunt lucruri disparate. Mai jos am legat 3 puncte și a ieșit o cale:
PREMIZĂ: Nu există oameni perfecți, dar există cupluri funcționale. Ca două rotițe care merg ca unse, deși sunt diferite și au multe defecte. Treaba cu defectele oricum e relativă – fiecare defect e și o calitate, în alt context. În plus, ele ne fac umani, generează în noi drive, empatie, căldură. Care dintre ele crezi că va fi o mamă mai bună?
Cuplul matur, care își oferă iubire necondiționată, împlinește cele 3 puncte de mai jos:
-
amândoi sunt independenți: financiar, au 1-2 pasiuni pe care le urmează, hobbiuri, prieteni, relații echilibrate cu familia, timp de calitate petrecut cu ei înșiși. Asta e foarte important fiindcă oferă o plasă de siguranță – dacă celălalt pleacă nu va fi sfârșitul lumii.
-
Nu poți iubi cu adevărat pe cineva decât dacă împlinirea nevoilor tale nu depinde de el. Altfel devii manipulator/ tiran/ control freak, vei face orice să îți păstrezi prăjiturica și te vei lăsa dominat de frică și furie. Dacă nevoile tale nu depind de el, atunci fiecare e liber și interacționează cu celălalt doar din plăcere.
-
În plus, independența crează spațiu, în care ți se face dor de celălalt și îl poți vedea de la distanță, așa cum e, iar pasiunile individuale te hrănesc și cresc, poți reveni apoi în relație cu comori de împărtășit.
-
-
se cunosc unul pe altul – își știu calitățile, limitele și au o modalitate prin care gestionează activitățile de zi cu zi ce le implică.
-
Dacă unuia nu-i place să facă curat – crează un joc/ sport din a face curat, implementează un sistem de recompense/ angajează pe cineva să vină să facă
-
Dacă altuia nu-i place să gătească – fac asta împreună, ca pe o activitate amuzantă, sau cumpără lucruri deja preparate, sau roagă familia să îi ajute
-
Dacă unul este foarte cheltuitor – are acces la o sumă fixă, notează tot ce cheltuie, folosește cash, stabilește zile fixe pentru cumpărături, etc.
-
Dacă unuia îi place sexul mai mult: merge la masaj, dans, folosește gadgeturi, etc.
-
Dacă unul e sensibil la criticile împotriva familiei lui – celălalt le evită, se vede separat cu ei, crează momente safe de întâlnire, unde nu se vorbește prea mult (mers la film)
-
Dacă unul nu se pricepe la organizat vacanțe – îl lasă pe celălalt sau folosesc o agenție de turism/ firmă care organizează tot
-
Dacă unuia nu-i plac cadourile: celălalt nu îi face cadouri, îi oferă altceva, sau dacă primul a primit un cadou încearcă să se gândească la iubirea din spatele gestului
-
Dacă unul are o adicție: celălalt încearcă să îi ofere o alternativă, care să îl împlinească la fel de intens, dar mult mai împlinitor
-
Dacă unuia îi place mai mult diversitatea: jocuri de rol, sex în 3, orice atâta timp cât partenerul se simte în largul lui
-
În general: fiecare face ce i se potrivește și nu se supără pe celălalt că nu face la fel, fiindcă e diferit și bun la altele. Pentru orice lipsă – se găsește o soluție.
-
-
-
Sunt prieteni buni: au încredere 100% că celălalt îi iubește cu adevărat (asta poate veni doar din iubire de sine, care se obține prin împlinirea punctului 1) și orice s-ar întâmpla iubirea nu va dispărea. La fel cum nu dispare nici în cazul celorlalți prieteni.
-
Pot vorbi deschis despre orice. Știu să se asculte cu adevărat.
-
Când apare o problemă care se repetă o discută calm, liniștit, fiecare vorbește despre cum se simte, chiar dacă au avut și conflicte/ certuri pe acest subiect (sunt firești) și pun împreună la cale un plan.
-
Când cineva povestește ceva ce i s-a întâmplat nu va fi întrerupt, judecat și nici sfătuit, dacă nu cere sfatul.
-
-
Interpretează acțiunile celuilalt pozitiv sau neutru.
-
Orice comportament ascunde o emoție și un gând. Avem acces la acestea prin interpretare sau dacă întrebăm.
-
Orice comportament poate fi interpretat negativ, pozitiv sau neutru în funcție de părerea noastră despre noi înșine și părerea despre celălalt. Dacă avem o părere bună despre noi și despre el, nu vom avea nici gânduri negative.
-
-
Mă trezesc dimineața și văd că bea cafeaua singur. Face asta pentru că nu mă iubește, nu mă respectă, nu mă include în viața lui sau pentru că își oferă un moment de liniște de care are atâta nevoie după ce s-a agitat zilele trecute cu o mulțime de treburi? Sau mai bine să întreb: Bună dimineața! Cum de ți-ai făcut doar ție cafea? 🙂 “Ah, dar știu că tu bei ceai negru, nu m-am gândit…”
Atâta timp cât cele de mai sus se aplică => fidelitatea, lipsa adicțiilor vor veni de la sine, fiindcă atunci când ai o relație autentică, echilibrată, cu un partener egal și fericit nu mai simți nevoia să fugi. Și dacă vei vrea vreodată să ai o aventură (cu o persoană, un loc, un proiect), dacă ai epuizat toate variantele de diversitate din interiorul relației – poți vorbi cu celălalt deschis, iar el va înțelege, fiindcă nu îi va mai fi frică că te pierde, sau dacă vei decide să rămâi departe va fi ok (vezi punctele 1 și 3).
Și după ce cele 3 de sus funcționează: orice interacțiune împreună va veni din bucurie, nu din nevoie și va genera bucurie, împlinire autentică, care te umple și te face fericit.